Oletko myrkynkylväjä?

Retoriikkaa syytetään monesti kaikesta ikävästä: joko on se on sisällyksetöntä lämpimikseenpuhelua tai sitten turmiollista propagandaa ja ihmisten arveluttavaa johdattamista ikäviin päämääriin.

Haluan nähdä asian toisin. Puhe- ja vaikuttamistaidoilla voidaan ajaa hyviä asioita. Niiden avulla ihmisten välinen ymmärrys voi lisääntyä. Vaikuttava viestintä on selkeää viestintää, joka torjuu väärinymmärryksiä ja niistä koituvia ongelmia.

Haluan johtaa ihmisiä tällaiseen retoriikan ymmärtämiseen ja puheeseen, joka rakentaa ihmisten välisiä suhteita ja todellisuuttamme parempaan suuntaan.

Realismia tähän pyrkimykseen lisää, jos tunnistamme sanojen hämmästyttävän voiman tehdä myös ankaraa tuhoa, pilata ihmisten välisiä suhteita, kylvää myrkkyä.

Mitä tällainen myrkynkylväminen on?

Se on muun muassa:

Halveksimista

Sanoilla, aivan pienilläkin sanoilla, on helppo osoittaa, että et pidä toista ihmistä minään. Taitavalle myrkynkylväjälle riittää muutama sopivasti valittu äänenpaino ja merkitsevä katse perään – ja myöhemmin hän voi puolustautua, ettei sanonut mitään ikävää, loukkaantujan mielikuvitus käy vain liian kovilla kierroksilla.

Kaikkitietävyyttä

Jotkut tietävät aina mielestään parhaiten miten asiat ovat. Heille on tärkeä osoittaa toisten olevan väärässä. Tiimityössäkin he haluavat viimeisen sanan osoittaakseen, että hieno ajatus on lopulta heidän. Taitava myrkynkylväjä ei tarvitse tähän montaa sanaa.

Hienotunteisuuden puutetta

Myrkynkylväjä ei välitä siitä, jos johonkin kysymykseen liittyy toisella paljon tunteita. Myrkynkylväjä voi livauttaa helposti ilmoille sanan tai pari, jotka osuvat toisen sielun arimpiin pisteisiin.

Tätä myrkynkylväjä ei tee välttämättä kiusatakseen toista, mutta ehkä hän haluaa käsitellä jotakin asiaa siten suoraviivaisesti, ettei muiden tunteilla ole hänelle merkitystä.

Riidan siementen istuttamista

Jos yhteisössä on jännittynyt tilanne, myrkynkylväjä voi parilla sanalla nostaa esille asioita, jotka provosoivat riidan osapuolet jälleen toistensa kimppuun.

Juoruamista

Tehokkain ja yleisin myrkynkylvämisen muoto. Mehukas juoru, joka saattaa jonkun työyhteisön jäsenen ikävään valoon, kiertää helposti suusta suuhun. Juorut viihdyttävät ja niiden kertominen eteenpäin tuo liittoutumisen voimaannuttavan tunteen. Ne ovat kuitenkin pahinta myrkkyä työyhteisön hyvinvoinnille.

Näitä ja monia muita myrkynkylvämisen muotoja yhdistää se, etteivät ne vaadi montaa sanaa. Taitava myrkyttäjä tuntee ne hermopisteet, joita painamalla vaikutus on voimakkain ja hän valitsee harvat sanansa niiden mukaisesti.

Harvoja valittuja sanoja käyttävä myrkynkylväjä voi aina näytellä viatonta. Eihän hän ole sanonut juuri mitään. Minkä hän voi sille, jos joku pillastuu parista sanasta? Ei hän voi tietää, mitä kaikkea ei muka saisi ääneen sanoa. Paikkahan on täynnä yliherkkiä ammattiloukkaantujia!

Myrkynkylväjä on löytänyt sanojen voiman, mutta on astunut voiman pimeälle puolelle.

Älä sinä ole myrkynkylväjä. Näe ennemmin, millaisia mahdollisuuksia sinulla on käyttää sanoja, joilla voit rohkaista, kehua, kiittää, rakentaa, sovitella, pyytää anteeksi, myöntää virheesi, iloita muiden onnistumisista.

Ole sinä yhteisösi hyvinvoinnin moottori. Et edes tarvitse montaa sanaa. Tarkasti valitut sanat oikealla hetkellä lausuttuna saavat aikaan mahtavan vaikutuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *