Kunnioittavan keskustelun 10 käskyä

Seuraavat ohjeet ovat sinulle, joka haluat käydä hedelmällisiä, tasavertaisia, toista kunnioittavia keskusteluja niin verkossa kuin kasvokkain.

Tällaisiin keskusteluihin ei liity se, että keskustelukumppani nähtäisiin vastustajana saati vihollisena. Pyrkimyksenä ei myöskään ole päihittää tätä hinnalla millä hyvänsä. Liioin tarkoituksena ei ole vetää esitystä keskustelua seuraavalle yleisölle ja käyttää tilannetta siihen, että saisit heistä seuraajiasi.

Mikä sitten on hedelmällisen keskustelun tarkoitus?

Saat esitettyä ajatuksesi niin, että toinen ymmärtää, mitä tarkoitat. Samoin sinä ymmärrät, mitä keskustelukumppanisi haluaa sanoa. Keskustelu tarjoaa molemmille mahdollisuuden siihen, että ajattelunne kehittyy ja voitte muuttaa mieltänne.

Parhaimmillaan lähennytte ihmisinä. Vaikka erimielisyytenne säilyisi (niin kuin usein käy), voitte oppia toinen toisistanne ja keskinäinen kunnioituksenne lisääntyy.

Eikö olisi hienoa, jos sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla live-foorumeilla käytävät keskustelut olisivat tällaisia?

Minusta se olisi upeaa. Mutta valitettavasti monet ”keskustelut” ovat aivan jotain muuta. Ne ovat taisteluita, joissa toinen yritetään päihittää ikävilläkin keinoilla.

Jotta näitä olisi vähemmän ja tasavertaisia, toista kunnioittavia keskusteluja enemmän, laadin seuraavat ohjeet. Ne soveltuvat monenlaisiin keskusteluihin, mutta erityisesti mielessäni ovat tilanteet, joissa on läsnä jonkinlainen erimielisyys.

1) Säilytä nöyrä asenne.

Voi hyvin olla, että olet väärässä ja toinen on oikeassa. Ole valmis muuttamaan mieltäsi. Hylkää dogmaattinen jääräpäisyys.

2) Muista että me ihmiset, sinä mukaan lukien, olemme alttiina monenlaisille kognitiivisille vinoumille.

Pidämme itseämme fiksumpina kuin olemmekaan (Dunning-Kruger-efekti). Pistämme myös enemmän painoa omia käsityksiämme tukevalle kuin niitä kyseenalaistavalle informaatiolle (vahvistusvinouma).

Nämä ja monet muut vinoumat ovat hedelmällisen keskustelun esteinä. Ole itsekriittinen ja tiedosta niiden vaikutus.

3) Tiedosta tunteiden vaikutus.

Mitä tärkeämpiä ja henkilökohtaisempia keskusteltavat asiat ovat, sitä enemmän ne synnyttävät tunteita. Oman lempiajatuksen kriittinen käsittely voi tuntua henkilökohtaiselta hyökkäykseltä. Kun tunteet ovat pinnassa, selkeä ajattelu helposti hämärtyy ja arvostelukyky heikkenee.

4) Tee oikeutta keskustelukumppanisi näkemyksille.

Älä tee niistä karikatyyria (ns. olkiukkoa) ja hyökkää tällaista vääristeltyä näkemystä vastaan. Kysy ennemmin keskustelukumppaniltasi, oletko ymmärtänyt hänen argumenttinsa oikein ja vastaa sitten siihen.

5) Pysy aiheessa.

Joskus vaikeat kysymykset yritetään haudata johtamalla keskustelu toissijaisiin kysymyksiin (ns. red herring). Reilu keskustelija ei pakene haastavia argumentteja vaan joko vastaa niihin tai muuttaa näkemystään.

6) Ole asiallinen.

Älä hyökkää keskustelukumppanisi henkilöä vastaan (ad hominem). Älä vinoile, kettuile, saati pilkkaa. Älä oleta keskustelukumppanista mitään sellaista, mitä hän ei ole itse selvästi ilmaissut. Älä myöskään heittäydy marttyyriksi.

Älä ylipäänsä sekoita liiallisia emootioita keskusteluun vaan pysy tiukasti asiassa. Ole kohtelias ja ystävällinen.

7) Auta keskustelukumppaniasi säilyttämään kasvonsa.

Älä pyri saattamaan häntä noloihin tai häpeällisiin tilanteisiin. Näkemyksen muuttaminen voi olla psyykkisesti vaativaa. Tee se toiselle mahdollisimman helpoksi olemalla reilu ja turvallinen keskustelija. Älä käännä veistä haavassa, jos toisen argumentit osoittautuvat heikoiksi.

8) Hylkää retoriset temput.

Asiallisessa keskustelussa ei ole kyse sellaisesta väittelystä, joka tulisi voittaa keinolla millä hyvänsä. Taitavalla kielenkäyttäjällä on lukuisia tapoja olla nokkela ja viiltävä ja säilyttää samalla muka-asiallinen julkisivu. Keskustelukumppanin saa näyttämään törpöltä ja tämän näkemyksen hölmöltä kielellisellä taituruudella, joka ei kuitenkaan pohjimmiltaan käy vasta-argumentista.

Keskustelukumppani ei ole vihollisesi eikä edes vastustajasi. Älä kohtele häntä niin kuin hän olisi sellainen.

9) Edellytä toiselta asiallista keskustelua.

Hedelmällinen keskustelu ei valitettavasti onnistu, jos vain toinen noudattaa pelisääntöjä. Jos sinä pyrit tekemään oikeutta toisen näkemyksille, pysymään aiheessa ja olemaan asiallinen, mutta toinen vähät välittää tällaisista periaatteista, keskustelu ei onnistu.

Sinulla on oikeus edellyttää toiselta sitä, mihin itsekin pyrit. Jos tämä ei toteudu, on kyseenalaista, kannattaako keskustelua jatkaa.

10) Ole kuitenkin ymmärtäväinen.

Älä tee keskustelusta temppurataa, jossa toinen diskataan heti, jos hän rikkoo vähänkin ”sääntöjä”. Jos keskustelukumppanisi hermostuu tai hän lipeää asiattomiin temppuihin, voit huomauttaa hänelle tästä. Hän voi hyvinkin palata asialliseen ajatustenvaihtoon. On inhimillistä, että ideaaliseen keskusteluun ei aina päästä.

Nämä ohjeet ovat vaativia; hedelmällinen, tasapuolinen keskustelu ei ole helppoa. Keskustelijoiden pitää uskaltautua tilanteeseen, jossa heidän näkemyksensä voi osoittautua vääräksi. Heidän pitää malttaa pidättäytyä epäreiluista keskustelutavoista ja kohdella toista ja hänen näkemyksiään niin kuin haluaisivat itseään kohdeltavan.

Emme voi pakottaa ketään keskustelemaan asiallisesti, mutta voimme itse pitää oman rimamme korkealla ja ihanteet kirkkaina. Silloin voimme kenties innostaa muitakin kunnioittavaan ja tasavertaiseen kanssakäymiseen. Usein metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.

Edit: Halutessasi voit ladata nämä 10 käskyä A4-kokoisena pdf-tiedostona: Kunnioittavan keskustelun 10 käskyä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *