Miksi huippupuhujat käyttävät lyhyitä lauseita?

Olen viettänyt useamman vuoden akateemisissa ympyröissä. Tuolloin törmäsin usein siihen, että asiat ilmaistiin mahdollisimman vaikeaselkoisesti ja mutkikkaasti.

Oma osaaminen tuotiin esille terminologisen jargonin hallinnalla. Puhutuksi tarkoitettu esitelmäteksti oli aivan yhtä mahdotonta esterataa kuin kirjoitettu.

Olen syyllistynyt tähän varmasti itsekin.

Tällaisen viestinnän ongelma on ilmeinen: viesti ei mene läpi, koska kuulijat eivät sitä ymmärrä. Sen sijaan puhuja saattaa kyllä näyttää yleisön silmissä tärkeilevältä. Logoksen lisäksi ethos kärsii, ja tunnevaikutus on negatiivinen.

Mestaripuhujien salaisuus on aina ollut lyhyiden lauseiden käyttäminen ja muutenkin yksinkertainen kieli.

Lukija voi aina hidastaa ja palata taaksepäin, jos tekstissä jää jotain epäselväksi. Tällaista iloa ei kuulijoille suoda. Ääneen lausutut sanat menevät hetkessä ohi. Viesti tulee ymmärtää heti kerrasta.

Taitava puhuja ymmärtää olevansa kuulijoidensa palvelija. Heidän urakkansa on syytä tehdä mahdollisimman helpoksi. Yksi merkittävä apu tähän on lyhyet lauseet ja selkeä kieli.

Luota siihen, että pitkät, monimutkaiset ja sivistyssanoja pursuilevat virkkeet eivät lisää uskottavuuttasi puhujana, eivätkä auta viestiäsi menemään perille. Rohkaistu niiden sijasta käyttämään iskeviä, helposti ymmärrettäviä lauseita. Yleisösi kiittää, ja sanasi saavat aivan uutta painoarvoa.

Esimerkkejä tällä tavalla toimivista huippupuhujista voisi luetella useita. Tyydyn kuitenkin yhteen, sitäkin selvempään tapaukseen.

Jesse Jackson pyrki 1980-luvulla demokraattien presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa. Hän käyttää erittäin lyhyitä lauseita, iskevää kieltä, helposti ymmärrettäviä ilmaisuja. Näiden avulla hän kykenee välittämään syvällisiä ajatuksia ja maalaamaan vivahteikkaita mielikuvia. Kuulijat ovat milloin riehakkaan innon vallassa, milloin liikutuksen tilassa.

Suosittelen katsomaan seuraavaa tallennetta erityisesti kohdasta 5:20 eteenpäin. Lyhyillä ilmaisuilla Jackson luo elävän kuvan siitä, minkälainen on köyhien osa 1980-luvun lopun Yhdysvalloissa. Hän käyttää myös taitavasti toistoa tehokeinona.

http://www.youtube.com/watch?v=1BIRO23utBc

(Valitettavasti Youtube ei salli tämän videon upottamista toiselle sivustolle.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *