Näin pääset eroon esiintymisjännityksestä

Pikaohjeet esiintymistä jännittäville? Taisinkohan luvata liikoja…

Esiintymisjännityksestä riittää aihetta useampaan postaukseen. Sen verran monimuotoinen ja harmillisesti monimutkainen ilmiö on kyseessä.

Uskon että melkein kaikki tietävät, mistä on kyse. Esiintyminen yleisön edessä jännittää useimpia meistä. Ratkaisevaa on, minkälaista tämä jännitys on laadultaan.

Vaikka itse esiinnyn usein, minuakin jännittää ennen kuin astun yleisön eteen ja vähän sen jälkeenkin. Oma jännittämiseni on kuitenkin yleensä varsin lievää, ja se pakottaa minut keskittymään.

Jännittäminen ei ole siten itselleni haitta (joskus päinvastoin), mutta kokemukseni pohjalta ymmärrän niitä, joille se voi sitä olla.

Tiedän myös tunteen, kun voimakas esiintymisjännitys iskee, eikä tilanne ole enää omassa hallinnassa. Nuorena poikana harrastin pasuunansoittoa (harrastan sitä yhä) ja edessä oli kurssitutkinto. Mahdoton jännittämiskohtaus iski kesken soiton. Vapisin ja tärisin. Sain aikaan tahattomasti mahtavan vibraaton. Kokemus oli tuiki kiusallinen. En vieläkään tiedä, miksi näin kävi.

Mitä tästä kaikesta olen oppinut? Kuinka rohkaista jännittäjää? Miten tilanne voisi helpottua?

1) Muista että yleisö on ystäväsi. Kuulijat haluavat parastasi. He ovat puolellasi ja pitävät sinulle peukkuja. He toivovat, että onnistut ja ovat valmiit osoittamaan ymmärrystä, jos kaikki ei mene putkeen. Pysähdy näiden tosiasioiden eteen ennen esiintymistäsi ja mietiskele niitä.

2) Harjoittele. Harjoittele. Harjoittele. Ja sen jälkeen voisit vielä vähän harjoitella. Huippupuhujien esiintyminen näyttää vaivattoman helpolta, koska he ovat harjoitelleet paljon. He hallitsevat asiansa ja tuntevat sanavalintansa, koska he ovat yhä uudestaan käyneet niitä läpi ennen esiintymistä.

Harjoittelu antaa sinulle kosolti itsevarmuutta. Tämä vähentää varmasti jännitystä. Tiedät mitä teet, tunnet sanomasi, et putoa kärryiltä vaan viet esiintymisesi määrätietoisesti loppuun saakka.

3) Jos jännittäminen on vaikeaa laatua, alenna rohkeasti rimaa. Kirjoita puheesi. Lue se monta kertaa läpi ennen esiintymistä. Ja kun puheesi aika koittaa, voit lukea sen sanasta sanaan paperista. Jos yleisön näkeminen pelottaa sinua, älä katsahdakaan heihin päin.

Tällainen ei ole tietenkään ihannepuhe, mutta jos tämä auttaa sinua saamaan esityksesi menestyksellä alusta loppuun, sinun kannattaa toimia näin. Onnistumisen kokemus rohkaisee sinua, ja ensi kerralla sinua saattaa jännittää vähemmän. Ota silloin tavoitteeksesi, että lisäät katsekontaktia yleisöön, ja sitä seuraavalla kerralla vielä enemmän.

Muista myös, että ääneen lukemistakin on monenlaista. Voit kehittyä siinä taitavaksi, jolloin puheesi on nautinnollista kuultavaa, vaikka kontaktisi yleisöön olisikin muuten ohut.

4) Mikäli jännität aivan tolkuttomasti, mutta puhe on pakko pitää, kokeile seuraavaa. Pyydä jotain ystävääsi avuksi. Harjoittele lukemaan puheesi siten, että ystäväsi on läsnä. Pidät puheesi hänelle. Totuttaudu tähän tilanteeseen.

Kun esiintymisesi aika tulee, järjestä ystäväsi istumaan eturiviin. Pyri sulkemaan mielestäsi pois muu yleisö, joka aiheuttaa sinulle jännitystä ja keskity ystävääsi. Pidä puheesi hänelle. Tässä auttaa mielikuvaharjoittelu ennen esiintymistä.

5) Muita vinkkejä: Opettele tasaamaan hengitystäsi. Hengitä syvään ennen esiintymistä ja muutenkin rentoudu. Puhu rauhallisesti. Pidä pieniä taukoja. Korota ääntäsi – tämä tuo varmuutta esiintymiseesi.

Muista siis: Yleisö on ystäväsi. Harjoittelu antaa varmuutta. Voit lukea puheesi. Harjoittele ystäväsi kanssa. Rentoudu, puhu rauhallisesti ja korota ääntäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *