Vaikuttavan puheen salaisuus

Vaikuttava puhe ei synny vielä siitä, että puhut kuuluvasti ja artikuloit selvästi. Vaikuttavuushan tarkoittaa sitä, että puhe on muutoksen moottori, toiminnan käynnistäjä. Tällaisen puheen tunnusmerkki on se, että sillä on jälkivaikutus.

Vaikuttavan puheen pitäminen on hitsin hankala tehtävä. Kuulijoiden tulisi nielaista puhujan sanoma, kokea se tunteiden tasolla merkittäväksi ja toimia myöhemmin sen usuttamina.

Puheen tulisi toisin sanoen tehdä sellainen vaikutus, että kuulijat vielä seuraavana ja sitä seuraavana päivänä pyörittäisivät mielessään sen ajatuksia.

Vaikka tällainen tavoite saattaa tuntua puhujasta peräti mahdottomalta, on hänelle myös hyviä uutisia. Aina eivät kaikki mieleenjääneet puheet ole olleet loppuun asti hiottuja kaunopuheisuuden timantteja. Muistettavuuden voi saavuttaa kevyemmilläkin eväillä.

”Venäjä, venäjä, venäjä”, lausui puolustusministeri Jyri Häkämies monta vuotta sitten eräässä puheessaan. Ei puheesta muisteta juuri muuta, kuin nuo kolme sanaa.

Mutta jo se on kova saavutus: Suomalaisen poliitikon puheesta muistetaan muutama sana vielä vuosien kuluttua!

Huvittavaa on se, että Häkämies ilmeisesti yritti olla retorisesti taitava. Ja hän olikin – pienen kierroksen kautta. Suomessa monet kokivat, että Häkämies yritti apinoida amerikkalaista poliittista retoriikkaa, ja sanonnalle vähän tirskahdeltiin.

Mutta niin vain Häkämiehen 3xVenäjä osoittautui oivaksi retoriikaksi, että lausuma oli pian kaikkien huulilla ja monet muistavat sen yhä tänä päivänä.

Kaksi opetusta: 1) Riittää, että puheesta muistetaan vain jotain oleellista. 2) Hienoksi tarkoitettu retoriikka, joka näyttääkin aluksi tekevän mahalaskun, voikin osoittautua lopulta tehokkaaksi. Olennaista on jälkivaikutus.

Pikaohje siihen, kuinka saat kuulijat muistamaan sanasi: Panosta yhteen tai kahteen lauseeseen – ehkä vieläkin lyhyempään sanontaan. Tee siitä iskevä, ehkä vähän provosoivakin. Käytä toistoa, alkusointua, loppusointua.

Kun iskulauseesi on porautunut kuulijoiden pääkopan sisään, se tekee siellä töitä aivan itsestään – ja lopulta huomaat pitäneesi todella vaikuttavan puheen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *