Presidentti Niinistö – taitava esiintyjä

Mitä? Enkö juuri taannoin nuijinut tasavallan presidentin YK-puheen maan rakoon?

Kyllä vain, mutta totesin samassa kirjoituksessa, että presidentillä oli selvästi huono päivä ja että hän on aiemmin osoittautunut kelpo puhujaksi.

Tämä arveluni sai vahvistuksen, kun presidentti Niinistö oli viime viikon lopulla CNN:n huipputoimittaja Richard Questin haastateltavana. Niinistön esiintyminen oli monin tavoin erinomainen. Klikkaa kuvaa ja vietä antoisat yhdeksän minuuttia presidenttimme seurassa.

Niinistoe---Quest

Kommentoin haastattelua Iltasanomille. Näkemykseni löytyy tämänpäiväisestä numerosta (s. 9). Ne, jotka eivät malta odottaa pääsyä lehtikioskille, voivat klikata tästä.

Presidentti Niinistö on haastattelussa ihailtavalla tavalla itsevarma ja määrätietoinen, mutta samalla kuitenkin välitön ja rento. Kokonaisvaikutelma on vakuuttava.

Niinistö tuntee haastattelun aihepiirin erinomaisesti. Hänellä on kysymyksistä kiteytyneet näkemykset, eikä hän osoita vastauksissaan epävarmuuden häivääkään.

Toisaalta hän ei ole jyräävä vaan selittää näkemyksensä selkeästi ja jopa havainnollisesti. Arvatenkin rennosti esiintyvän Richard Questin tyyli tarttui Niinistöön, mikä teki esiintymiselle todella hyvää. Niinistön käsillä tekevät eleet havainnollistavat aidosti hänen suullista selvitystään.

Niinistön rentous näkyy muussakin kuin käsien käytössä. Hän vaihtaa välillä asentoa ja nojaa eri suuntiin. Hän tarttuu Questin sanoihin ja livauttaa väliin tilannetta keventäviä kommentteja.

Kun vakaa asianhallinta yhdistyy selkeään ja havainnolliseen esitystapaan ja vapautuneeseen olemukseen, tuloksena on lähes väistämättä todella hyvä esiintyminen.

Suomalaisten poliitikkojen englannin kieltä haukutaan melkein aina, joskus aiheestakin. Niinistönkin kielitaitoa jotkut kritisoivat.

Mielestäni kritiikille ei ole juuri aihetta. Vaikka Niinistön sanavarastolla on rajoituksensa, hän pärjää kyllä englannillaan vallan hyvin. Hän kykenee ilmaisemaan riittävän sujuvasti ja selkeästi oman pointtinsa.

Monesti suomalaiset poliitikot ovat englanninkielisissä haastatteluissaan ilahduttavan selkeäsanaisia. Arvelen tämän johtuvan siitä, että rajoittunut sanavarasto pakottaa keskittymään erityisen huolellisesti siihen, mitä aikoo sanoa, ja toisaalta sanavaraston rajoitusten tähden ei edes osata ilmaista itseä hämärästi ja moniselitteisesti.

Presidentti Niinistön haastattelu on todella ilahduttava. Olen voivotellut suomalaisen puhetaidon tilaa, mutta tämä antaa toivoa. On myös mukavaa päästä kehumaan aivan aiheesta maamme ykkösedustajan esiintymistä kansainvälisissä kuvioissa.

Mielestäni tästä Niinistön esiintymisestä voi kuka tahansa ottaa oppia.

0 thoughts on “Presidentti Niinistö – taitava esiintyjä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *