Retoriikan klassikko haltuun: Cicero, Puhujasta

Roomalaisen poliitikon, asianajajan, filosofin ja reettorin Marcus Tullius Ciceron teos De oratore vuodelta 55 e. Kr., suomeksi Puhujasta, kuuluu eittämättä antiikin puhetaitokirjallisuuden klassikoihin. Cicero laati elämänsä aikana viisi muutakin retoriikan alan teosta, mutta Puhujasta on niistä tärkein.

Puhujasta-kirjassa seitsemän Ciceron ajan Roomassa tunnettua puhujaa kokoontuu keskustelemaan puhetaidon luonteesta. Kirja koostuu näiden henkilöiden puheenvuoroista. Ne lienevät keksittyjä mutta pyrkivät olemaan uskollisia kunkin henkilön ajattelulle.

Cicero-Puhujasta

Kyse ei ole käsikirjasta tai oppikirjasta, koska lukija ei voi olla aina täysin varma, mitä kantaa Cicero itse edustaa. Kirjan hahmot kun eivät ole näkemyksissään yhtä mieltä vaan antautuvat monenlaisiin kiistoihin.

Pääaiheena on puhetaidon luonne. Paljon tilaa kulutetaan sen pohtimiseen, mikä on yleistiedon ja sivistyksen merkitys puhujalle. Riittääkö se, että puhuja on teknisesti äärimmäisen taitava?

Lisäksi kirjassa käsitellään erilaisia puhujan tehtäviä ja harjoituksia.

Kiinnostaisiko tutustua tähän antiikin puhetaidon klassikkoon ja hankkia roppakaupalla retorista sivistystä?

Julkaisen tästä päivästä alkaen Facebook-sivullani kirjasta lyhyitä lainauksia, jotka käsittelevät olennaisia kysymyksiä. Pyrin saattamaan julki vähintään yhden katkelman päivässä. Joskus voi toki ilmestyä useampi, ja varmaan käy niinkin, että joskus päivä kääntyy iltaan ilman Ciceroa.

Kustannusyhtiö Gaudeamus julkaisi Puhujasta-teoksesta Aulikki Vuolan taitavasti suomeksi kääntämän laitoksen vuonna 2006. Lainaukset ovat siitä. Jos innostut aiheesta, suosittelen kirjan ostamista ja siihen perehtymistä.

Mikäli haluat nauttia päivittäisen annoksen Ciceroa, pistäydy Facebook-sivullani ja painaa Tykkää-painiketta. Tämän jälkeen katkelmia alkaa tipahdella omalle Facebook-seinällesi.

Facebook-sivu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *