Näin rakennetaan hauska puheenkirjoitus-konffa

European Speechwriters Network -verkosto (ESN) järjesti perinteisen syyskonferenssinsa tänä vuonna Helsingissä (11.-12.10.). Olen verkoston tapahtumissa vakikävijä, mutta nyt sain ensimmäistä kertaa olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa konferenssia.

ESN kokoaa pari kertaa vuodessa yhteen kummallisia viestinnän ammattilaisia, jotka kutsuvat itseään puheenkirjoittajiksi. Tai eivät he mitenkään eriskummallisia monessa Euroopan maassa ole, mutta Suomessa ei täysipäiväisiä puheenkirjoittajia löytyne juuri ketään (paitsi Nokialla!).

Siksi varoitinkin verkoston vetäjää Brian Jenneriä, kun hän alkoi suunnitella Helsingin kokousta. En ollut varma, olisiko isäntämaasta juuri tulijoita. Mutta onnellisesti erehdyin, ja suomalaisia osallistujia oli useita. (Itse asiassa monet heistä olivat Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä!)

Miten tehdään hauska konferenssi? Varsinaisen workshop- ja seminaarityöskentelyn lisäksi pitää olla rentouttavaa oheisohjelmaa; runsaasti tilanteita, joissa osallistujat pääsevät juttelemaan vapaasti ja tutustumaan toisiinsa.

Niinpä konferenssia edeltävänä iltana aloitimme saunalla. Suuntasimme uskaliaitten ulkomaalaisten kanssa Löylyyn, mikä osoittautui loistavaksi ratkaisuiksi. Tuimien löylyjen ja ratkiraikkaan meriveden rentouttamina puheenkirjoittajien ajatukset luistivat ja monet olivat kokemusta rikkaampia. Isäntämaan yksi erityispiirre – saunominen – tuli tutuksi.

Mitä muuta erityistä Helsinki voisi tarjota? Pormestarin vastaanoton, esimerkiksi! Helsingin kaupunki kutsui puheenkirjoittajan ensimmäisen päivän iltana Vanhan raatihuoneen komeaan empiresaliin, jossa apulaispormestari Nasima Razmyar toivotti koko joukon tervetulleeksi Suomeen ja Helsinkiin.

Vastaavaa eivät ESN:n konkaritkaan olleet kohdanneet. Kaupunki helli vieraita ja jätti varmasti tukevan PR-jäljen osallistujien mieleen.

Entä tapahtumapaikka? Englannissa ESN:n kokoukset järjestetään Oxfordin ja Cambridgen historiallisissa collegeissa, ja muuallakin tilat ovat olleet ylväitä. Olisiko Helsingissä tarjolla mitään vastaavaa?

Eräs paikka tuli mieleen: Säätytalo. Se on vallan komea ja aivan keskeisellä paikalla. Mutta kuinka siellä voi järjestää mitään? Tilahan on valtion omaisuutta ja käyttäjäkunta tarkasti rajattua.

Opiskeluvuosiltani muistin, että taloa voivat käyttää tapahtumiinsa ainakin jotkut tieteelliset seurat. Haluaisiko kukaan niistä tehdä yhteistyötä ESN:n kanssa ja järjestää tapahtumaa yhdessä? Ensimmäisenä ja luontevana vaihtoehtona mieleeni tuli Suomalaisen kirjallisuuden seura.

Luulisi, että lukemista ja kirjoittamista edistävä perinteinen seura tekisi mielellään yhteistyötä puheenkirjoittajien kanssa. Eikä tämä luulo ollut väärä. SKS tuli mielellään mukaan järjestämään konferenssia, jolloin saimme käyttöön komean Säätytalon.

Ja jotta kaikki aika ei menisi kokouksessa istumiseen, menimme kolmena iltana hyvään oluthuoneeseen (kiitos Kaisla), jossa maailman asiat puitiin läpi ja tärkeitä ammatillisia kontakteja luotiin.

Kaiken kaikkiaan konferenssin tunnelma oli rento ja samaan aikaan korkean ammattimainen. Osallistujat kiittelivät kovasti Säätytaloa ja Helsinkiä ja olivat muutenkin hyvin tyytyväisen oloisia.

Pienen väläyksen Helsingin puheenkirjoittajien konferenssin tunnelmasta saat katsomalla, minkälaisia haastatteluja YLE teki paikan päällä.

Seuraava ESN:n konferenssi järjestetään huhtikuussa Queen’s Collegessa, Oxfordissa. Tule mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *