Miksi Arnold Schwarzeneggerin puhe tekee vaikutuksen

Arnold Schwarzenegger julkaisi 10.1. videoidun puheen, jossa hän kommentoi 6.1. tapahtunutta väkivaltaista Capitolin valtausta ja Yhdysvaltain tilaa. Entisen näyttelijän ja Kalifornian kuvernöörin puhe on saanut huiman suosion, ja sitä jaetaan ahkerasti sosiaalisen median kanavilla. Ihmisten kommenteista voi havaita puheen liikuttaneen ja ylevöittäneen heitä.

Miksi tämä puhe tekee vaikutuksen?

Syitä on runsaasti alkaen puhujan olemuksesta, kielestä ja retorisista keinoista. Tyydyn tässä nostamaan esiin kolme mielestäni tärkeintä tekijää.

1. Tiivis henkilökohtainen ote

Schwarzenegger puhuu voimakkaasti omasta henkilökohtaisesta näkökulmastaan ja henkilöhistoriastaan käsin. Heti puheen aluksi hän liittää oman itävaltalaisen syntyperänsä natsien valtaannousuun ja toisen maailmansodan kauhuihin.

Intiimiyden tunnetta luo Schwarzeneggerin kertomus omasta isästään, joka käyttäytyi humalassa väkivaltaisesti perhettään kohtaan. Schwarzenegger vieläpä sanoo, että ei ole jakanut asiaa aiemmin julkisesti, koska sen muisto on kipeä.

Tämä tekee puheesta erityisen henkilökohtaisen tuntuisen ja nostaa sen merkityksellisyyden tunnetta: tämä on se erityinen hetki, jolloin tämä elämää sävyttänyt kokemus kannattaa jakaa. Siten kertomus saa Schwarzeneggerin näyttämään haavoittuvaiselta ja inhimilliseltä, mikä antaa painoarvoa hänen sanoilleen.

Näiden lisäksi Schwarzenegger ammentaa lapsuutensa katolisesta kasvatuksesta ajatuksen palvelijan sydämestä (”a servant’s heart”), asenteesta, jossa asetutaan palvelemaan itseä ja omaa etua suurempia päämääriä.

Schwarzeneggerin myöhempään uraan näyttelijänä puhe linkittyy Conan barbaari -hahmon tunnetun miekan myötä. Ja kertoopa Schwarzenegger myös käyneensä aivan äskettäin keskusteluja huolestuneiden ystäviensä kanssa Yhdysvaltain tilasta.

Puheessa ammennetaan alusta loppuun henkilökohtaisesta kokemuksesta. Näin siitä tulee kuulijalle kiinnostava ja puhutteleva: Schwarzenegger ei ainoastaan puhu Yhdysvaltain poliittisesta tilanteesta vaan hän kertoo myös itsestään ja elämästään.

Schwarzenegger myös luo vaikutelmaa, että hänellä on pian toisen maailmansodan jälkeen syntyneenä eurooppalaisena erityistä ja henkilökohtaista ymmärrystä natsien valtaannoususta. Vaikka tällainen linkki voidaankin kyseenalaistaa, myötämieliset kuulijat voivat ottaa viestin vastaan ja tuntea hänen sanoissaan kokemuksesta nousevaa auktoriteettia.

2. Tapahtumien tuominen kontekstiin

Taitavaa retoriikkaa osoittaa se, että puheessa ei ainoastaan luetella viimeaikaisia tapahtumia vaan annetaan niille merkityksiä. Schwarzenegger ei tyydy antamaan asioille abstrakteja leimoja vaan tuo puheeseensa rutkasti konkretiaa historiasta ammennetuilla vertauksilla.

Capitolin ikkunalasien rikkominen vertautuu natsi-Saksan kristalliyöhön, jolloin juutalaisten omaisuutta tuhottiin ja heihin kohdistettiin väkivaltaa. Trumpia kannattava Proud Boys -joukkio vertautuu kristalliyön huligaaneihin, joita natsit tukivat. Natsipropagandan valeet ja tavallisten ihmisten meneminen mukaan kansallissosialistiseen liikehdintään vertautuu nykypäivän Yhdysvaltoihin.

Trumpia tukeneita poliitikkoja Schwarzenegger opettaa menneisyydestä nostetuilla, presidentti Teddy Rooseveltin sanoilla. He eivät myöskään pääsisi John F. Kennedyn kirjoittaman Profiles if Courage -kirjan sivuille.

Tätäkin eeppisempiä tasoja tavoitellaan, kun Schwarzenegger nostaa esille Conanin miekan ja kertoo, kuinka miekan terästä karaistaan. Samalla tavoin kansalliset koettelemukset karaisevat Yhdysvaltojen demokratiaa entistä vahvemmaksi.

3. Inspiroivan vision tarjoaminen

Monissa suurissa poliittisissa puheissa tarjotaan yleisölle inspiroiva visio, joka nousee tavalla tai toisella ihmistä suuremmaksi ja jonka saavuttaminen on yleensä vaikeaa, mutta tavoittelemisen arvoista. Hyvä esimerkki tällaisesta on John F. Kennedyn puhe kuuhun menemisestä: ”We choose to go to the moon and do the other things. Not because they are easy, but because they are hard.”

Tällaista inspiroivaa visiota tarjoillaan Schwarzeneggerin puheen loppupuolella, Teddy Rooseveltin opetuksesta alkaen: ”Patriotism means to stand by the country. It does not mean to stand by the president.”

Poliitikot tarvitsevat ”palvelijan sydämen”, mielenlaadun nousta palvelemaan yhteistä etua ja ihmistä suurempia ihanteita. Vaikka Amerikassa eletäänkin nyt synkkiä aikoja, se nousee vielä vanhaan loistoonsa, loistavaksi valoksi kansakuntien joukossa. Koettelemukset karaisevat Yhdysvaltoja, koska viime ajat ovat opettaneet, mitä maa voi pahimmillaan menettää.

Ennen kaikkea amerikkalaisten pitää lopulta voida katsoa yhteistä etua, jättää taakse eripuraisuus ja pistää demokratia etusijalle. Schwarzenegger kutsuu kansakuntaa eheytymään (”to heal”), ja julistaa sen alkavan siitä, että ihmiset tukevat Joe Bidenia presidenttinä.

One thought on “Miksi Arnold Schwarzeneggerin puhe tekee vaikutuksen”

  1. Arnold Schwarzenegerin (itävaltalais-amerikkalainen kehonrakentaja, näyttelijä, kuvernööri, lapsena pahoinpidelty, katolilainen jne.) puhe oli vaikuttava ja isänmaallinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *