Näin pidät ikimuistoisen juhlapuheen

Kun aurinko helottaa täydellä terällä ja elohopea kohoaa hellelukemiin, kesän saapumisesta ei ole mitään epäselvyyttä. Kesä tuo mukanaan myös kesän juhlat – ja juhlapuheet.

Olen koonnut tähän täsmävinkit upeaan juhlapuheeseen. Ota nämä huomioon ja et voi epäonnistua. (Jos sinua kiinnostaa erityisesti hääpuhe, olen kirjoittanut siitä aiemmin täällä.)

Mieti aivan ensin, millainen kyseessä oleva juhla on luonteeltaan. Esimerkiksi hääjuhlat, rippijuhlat ja kastejuhlat/nimiäiset ovat kaikki hieman erilaisia. Tosin yhteisiä tekijöitäkin on: nämä kaikki ovat siirtymäriittejä. Hääjuhlassa pariskuntaa saatetaan uuteen elämänvaiheeseen. Rippijuhlassa nuori on jättänyt taakseen lapsuuden ja elää nyt uutta vähittäisen itsenäistymisen vaihetta. Kastejuhlassa ja nimiäisissä lasta kutsutaan ensi kertaa julkisesti hänen omalla nimellään.

Nämä ovat iloisia juhlia, joten ilo ja onni sopivat puheen yleiseksi tunnelmaksi. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö puheessa voisi olla syvällisiä ja jopa vakavia sävyjä. Ja (melkein) kaikkiin puheisiin sopii huumori ja kevennykset. On ylipäänsä virhe ajatella, että monet eri sävyt heikentäisivät puheen tehoa. Parhaiksi usein koetaan ne puheet, jotka onnistuvat sekä itkettämään että naurattamaan.

Juhlapuheen tehtävä on tulkita tilannetta kuulijoille. Minkä äärelle olemme kokoontuneet? Mitä tämä merkitsee juhlittavan ihmisen kannalta ja meidän kannaltamme? Miten tämä hetki eroaa muista elämämme hetkistä? Miten tämä hetki nousee arjen ja arkipäiväisyyksiä yläpuolelle?

Nyt kun tiedät, minkälainen tehtävä sinulla juhlapuhujana on, ota käyttöösi seuraavat konkreettiset keinot ja vinkit:

1) Sinulla on puhujana tilanteeseen oma ainutlaatuinen näkökulmasi. Sinun ei tarvitse peitellä sitä, vaan päinvastoin tuo se ilmi. Jos juhlassa on muita puhujia, he tuovat esille oman perspektiivinsä ja näin puheet täydentävät toisiaan.

2) Voit hyvin puhua itsestäsi ja kokemuksistasi, mutta tee se aina suhteessa juhlittavaan ihmiseen niin, että tämä säilyy puheen ja juhlan keskipisteenä. Miltä sinusta vanhempana tuntuu, kun nuori on päässyt ripille ja häntä nyt juhlitaan? Mitä isovanhempana sydämessäsi liikahti, kun sait lapsenlapsen ja nyt häntä voidaan kutsua omalla nimellä? Mitä olet kokenut morsiamen ystävänä, kun olet seurannut hänen elämäänsä ja uutta onnea puolison vierellä?

3) Jos sekä huumori että syvällinen tutkistelu on juhlapuheessa suotavaa, pitäisikö siinä olla molempia? Ei välttämättä – puhujana kannattaa olla uskollinen myös sille, millainen luonne itse olet. Jos tiedät että humoristinen puhe ei ole sinulle luonteva tapa ilmaista itseäsi, älä pidä sellaista puhetta. Jos taas kepeä ilmaisutapa on sinulla lähellä sydäntä, pidä kepeä ja humoristinen puhe. Pidä itsesi näköinen puhe.

4) Tässä toimiva ja koeteltu juhlapuheen perusrakenne: ennen, nyt, tulevaisuudessa. Millainen sulhanen oli nuorempana, miten hänen ja morsiamen luonteet ovat nyt löytäneet toisensa, millaista elämää ja onnea osaamme heille ennustaa ja toivottaa. Minkälaista oli odottaa uutta lasta maailmaan, millaista iloa hän on nyt levittänyt ympärilleen, minkälaista rakkautta haluamme häntä kohtaan aina osoittaa.

5) Hittikappaleen tyypillinen piirre on, että siinä on paljon tuttua ja tunnistettavaa mutta myös jotain uutta ja kiinnostavaa. Tee samoin puheesi kanssa. Kun pidät puheen häissä, kerro hääparista sellaisia asioita, jotka vastaavat heidän toiveitaan ja ajatuksiaan ja joille kaikki läsnäolijat voivat nyökytellä. Mutta myös yllätä heidät ja juhlaväki ja tuo puheeseen odottamattomia käänteitä.

6) Tuo puheeseesi konkreettisia havaintovälineitä: muistoesineitä, valokuvia, urheilupalkintoja, vanhoja leluja, vaatteita tai muita tavaroita, joihin liittyy tarina ja puheen kannalta tärkeitä merkityksiä. Liitä esineestä nousevat muistot ja merkitykset puheen laajempaan sanomaan.

7) Älä pidä liian pitkää puhetta! Kysy juhlan järjestäjiltä, kuinka paljon puhujia on ja mikä olisi puheelle sopiva mitta. Sitten pidät lyhyemmän puheen kuin mitä sinulle on varattu aikaa. Näin pidät huolta siitä, ettei ainakaan sinun takiasi juhla veny tarpeettomasti. Nyrkkisääntö on, että lyhyt puhe on melkein aina parempi kuin pitkä. Mieti miten puheesi palvelee parhaiten juhlittavia ihmisiä ja muuta juhlaväkeä.

8) Sinä itse olet tärkeä viesti! Merkitystä ei ole vain sillä, mitä sanot, vaan myös sillä, mitä olet ja heijastat. Kun pidät puheen juhlassa, jossa keskeisenä tunteena on ilo ja onni, ilmaise sitä myös olemuksellasi. Muista hymyillä! Jo tämä saa ihmiset hyvälle tuulelle ja ottamaan iloiten vastaan upean puheesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *