Näin pidät vaikuttavan hääpuheen

Myötä- ja vastoinkäymisissä -nimistä hääblogia HS.fi-sivuilla pitävä Hanna Reinikainen otti taannoin yhteyttä ja tiedusteli ajatuksiani vaikuttavan hääpuheen reseptiksi. Pohdintamme kohokohdat päätyivät tänään perjantaina (21.2.) julkaistuun postaukseen.

Minulla oli kuitenkin enemmänkin ajatuksia. Tässä vinkkini kaikille teille, jotka olette saaneet kunniatehtävän pitää puhe läheisenne hääjuhlassa.

Ensin pari sanaa hääjuhlan yleisestä luonteesta:

Hääjuhla on siirtymäriitti. Juhlassa pidettävissä puheissa luodaan kaarta puolisoiden menneisyydestä nykyhetken kautta tulevaan. Pariskuntaa ollaan saattamassa uuteen elämänvaiheeseen. Nykyisen onnen hetken ohella korostuu yhteinen tulevaisuus. Kertomukset menneistä tapahtumista piirtävät kuvaa siitä, minkälaisia ihmisiä puolisot ovat.

Hääpuheen perustunne on ilo, mutta puheessa voi olla vakaviakin sävyjä. Etenkin vanhempien ihmisten sallitaan, toisinaan jopa odotetaan, jakavan viisauttaan ja elämänkokemustaan yhteiseloa siivittämään.

Kaikkiin juhlapuheisiin sopii seuraava ohje: puheen tehtävänä on tulkita tilannetta kuulijoille. Yleisö ymmärtää puheen perusteella tilanteen luonteen ja tapahtuman laajemman merkityksen heille ja muulle yhteisölle. Kun tällaiset pyrkimykset onnistuvat, puhe tekee juhlasta juhlan, nostaa sen tavanomaisuuksien yläpuolelle ja luo kuulijoille arvokkaan olon.

Tässä konkreettisia vinkkejä:

1) Jos sinua pyydetään puhumaan hääjuhlaan, siihen on syy. Sinulla katsotaan olevan joku sellainen erityinen näkökulma hääpariin, jota muilla ei välttämättä ole. Sinun odotetaan ammentavan puheessasi tästä kokemuksesta.

2) Kun puhut omasta näkökulmastasi, saat rohkeasti puhua myös itsestäsi, mutta siten, että pääpaino puheessasi on kuitenkin hääparissa. Voit siis muistella miltä sinusta tuntui olla morsiamen sisko tai sulhasen paras kaveri tai kummisetä, äiti tai isoisä.

3) Ole oma itsesi. Jos olet puhelias huulenheittäjä, pidä toki sen mukainen puhe. Jos olet taas luonteeltasi rauhallisempi pohdiskelija, älä väännä väkisin vitsiä. On hienoa, jos hääpuheissa on iloa, hauskuutta ja hupia, mutta kaikkien puheiden ei tarvitse olla sellaisia.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa pitää puhetta häissä. Juhlatunnelma syntyy siitä, että erilaiset ihmiset tuovat osuutensa juhlaan ja pistävät tavallaan myös itsensä likoon hääparin eteen. Onhan kunnianosoitus hääparia kohtaan, että pidät heille puheen.

4) Useiden hääpuheiden peruskaava on yksinkertainen ja hyvin toimiva: muistele yhteisiä kokemuksiasi sulhasen, morsiamen tai molempien kanssa; kerro mitä koet nyt kun he avioituvat; kuvaa millainen upea tulevaisuus heillä tulee olemaan ja toivota onnea.

5) Hääparilla lienee mielessään odotuksia puheesi sisällöstä, kun he pyytävät sinua puhumaan. Voit vastata näihin odotuksiin, mutta vielä hienompaa on, jos yllätät heidät. Tuo yllättäviä ja ilahduttavia asioita esiin heidän menneisyydestään: pieniä muistoesineitä, runoja, urheilupalkintoja, valokuvia jne. Yhdistä tällaisen muiston sisältö puheesi laajempaan sanomaan.

6) Jännittääkö puhuminen? Suunnittele puheesi huolella ja harjoittele sitä etukäteen. Tämä on kelpo ohje, vaikka et jännittäisikään puhumista. Haluathan tarjota hääparille ja vieraille parastasi.

Monesti hääpuheet pidetään ilman muistiinpanoja, ikään kuin spontaanisti, mutta ei ole mikään synti pistää asioita myös paperille ja jopa kirjoittaa koko puhetta paperille, jos et ole tottunut puhuja. Jos puhuminen kovasti jännittää, muista että sinun ei tarvitse puhua pitkästi.

7) Perussääntö kaikkeen puhumiseen on, että kannattaa pitää mieluummin vähän odotettua lyhyempi kuin liian pitkä puhe. Hääjuhlassa tämä korostuu. Puhujia voi olla useita, ja jos kaikki pitävät pitkän puheen, tilanteesta muodostuu helposti pitkäpiimäinen.

Pidä mieluummin tiivis ja napakka puhe. Tällöin annat tilaa myös muille puhujille. Missään nimessä älä ylitä sitä aikaa, joka sinulle on etukäteen annettu! Hääparin yksi jännityksen aiheita hääjuhlassa on, miten aikataulu pitää. Älä sinä mene tyrimään tässä asiassa.

8) Kaikessa puhumisessa pätee se, että puhujana olet yleisösi palvelija. Kuulijat antavat sinulle omaa aikaansa. Käytä se mahdollisimman hyvin heidän hyväkseen, tässä tapauksessa eritoten hääparin hyväksi.

9) Hymyile! Hymyn voima on uskomaton. Pelkällä olemuksellasi saat ihmiset hyvälle tuulelle, jonka jälkeen hieno puheesi on vain piste iin päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *