Kuinka olla karismaattinen – osa 1

Puhuja saapuu lavalle, ja ennen kuin hän on sanonut mitään, kuulijat vaistoavat hänessä jotain erityistä. Kun puhuja on aloittanut ja lausunut ensimmäiset sanansa, yleisö tuntee, että nyt on tulossa poikkeuksellinen esitys. Kuulijat imevät joka sanan ja haluavat uskoa, että puhujan sanoma on totta.

Edellinen on hyvin tiivis kuvaus siitä, miten yleisö kokee erityisen karismaattisen puhujan. Sanalla karismaattinen tarkoitamme henkilön olemukseen liittyvien piirteiden kokonaisuutta, jotka tekevät meihin vahvan myönteisen – valloittavan ja kohottavan – vaikutuksen.

Ei ole helppoa eritellä osatekijöihin sitä, mihin tämä vaikutus perustuu. Karismaattisilla henkilöillä näyttää kuitenkin olevan joitakin yhdistäviä piirteitä, joiden pohjalta voidaan lausua suuntaa antavia neuvoja siitä, kuinka karismaattiseksi puhujaksi mielivän tulee toimia.

Karismaattisuus on pitkälti ihmisen olemukseen liittyvä ja siitä välittyvä piirre. Niinpä karisman saavuttamiseksi ei voida antaa helppoa pikaohjetta. Kyse on ihmisenä ja puhujana kasvamisesta. Kasvun suunnasta voidaan kuitenkin antaa vinkkejä.

Karismaattisuudesta on paljon sanottavaa. Niinpä tämän postauksen jälkeen tulee muutama lisää samasta aiheesta.

Keskeiseksi karismaattisen puhujan piirteeksi haluan nostaa levollisen itsevarmuuden. Kumpaakin piirrettä on vaikeaa ellei mahdotonta teeskennellä. Levollisuuden vaikutelmaa nousee siitä, että puhuja on levollinen. Edellytyksenä tälle on puhujana ja ihmisenä kasvaminen.

Levollisesti isonkin yleisön edessä voi esiintyä sellainen ihminen, joka ei koe kuulijoita uhaksi omalle persoonalleen. Tällainen puhuja tuntee itsensä, heikkoutensa ja vahvuutensa, ja osaa hyväksyä itsensä.

Levollisuutta huokuva puhuja tekee myös yleisölle levollisen olon. Kuulijat tuntevat, ettei tällaisen puhujan puolesta tarvitse jännittää. Voi keskittyä kuuntelemiseen.

Jos haluat löytää levollisuuden esiintymiseesi, tutustu itseesi. Kuuntele oman mielesi liikkeitä, toiveita ja pelkoja. Jos koet olosi vaivautuneeksi yleisön edessä, pysähdy tämän kokemuksen eteen ja erittele siihen vaikuttavia syitä.

Ihmisenä kasvamisen lisäksi levollisuutta voidaan lisätä myös hyvin käytännöllisellä toimenpiteellä: harjoittele! Harjoittele puhettasi huolellisesti. Tunne sanottavasi kuin omat taskusi. Kun hallitset asiasi täysin, sinun ei tarvitse huolehtia siihen liittyvistä seikoista vaan voit levätä, vaikka edessäsi on satoja silmäpareja.

Seuraavassa postauksessa käsitellään itsevarmuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *