Muuta maailmaa puhumalla toisista hyvää

Vuoden vaihduttua tulevaisuus ja synkkenevä taloustilanne herättävät pohdintoja. Kaikkeen emme voi vaikuttaa – mutta johonkin voimme. Iso myönteisen muutoksen mahdollisuus piilee sanoissasi, siinä kuinka kohtelet sanoillasi muita ihmisiä.

Monet liittävät mielessään vuoden vaihtumiseen toiveikkuutta, uusien mahdollisuuksien avautumista ja vanhan jättämistä taakse. Ehkä nyt uusi vuosi on otettu kuitenkin vastaan tavallista epävarmemmalla mielellä.

Suuret irtisanomiset, hälyttävät tiedot Suomen vientiteollisuuden yskimisestä ja eurovaluutan ympärillä pyörivä pelastusakrobatia synnyttävät ryppyisiä pohdintoja. Velkaantumiskehitys, vinoutunut huoltosuhde, kestävyysvaje – vähemmästäkin mieli synkkenee. Talouden kannalta tulevaisuus ei juuri nyt näytä valoisalta.

On asioita, joihin voimme vaikuttaa

Monin tavoin pieni ihminen on avuttomana historian ja talouden suurten aaltojen heiteltävänä. Mutta on myös asioita, joihin voimme vaikuttaa. Ja nämä pienet asiat voivat muuttua lopulta suuriksi asioiksi, jos kaikki osallistuvat niihin.

Teen työtä retoriikan parissa, koska minua kiinnostaa tavattomasti, kuinka sanoilla voidaan luoda muutosta. Monien käsitys retoriikasta on kielteinen: joko retoriikan ajatellaan olevan sisällöllisesti tyhjää korukieltä tai sitten arveluttavaa mielten johdattelemista.

Vastustan tällaista näkemystä. Vaikuttavalla puheella voidaan tietenkin saada aikaan pahoja asioita, mutta myös paljon hyvää. Jos esimerkiksi valistuksen avulla saadaan kansa noudattamaan terveellisempää ruokavaliota, liikkumaan enemmän ja vähentämään tupakointia, seuraukset ovat väistämättä myönteiset.

Retoriikan voi nähdä hyvän palvelijana vielä tätäkin voimakkaammin. Sitä ei tarvitse välttämättä ajatella kahden tai useamman näkemyksen välisenä kamppailuna, jossa taistellaan ihmisten mielistä. Retoriikka voi liittyä myös siihen, kuinka ihmiset voivat kaventaa heidän välillään olevia erimielisyyksiä ja etäisyyksiä.

Myös se on retoriikkaa, että osaamme omilla sanoillamme nostaa toista ihmistä, antaa hänen kokea itsensä arvokkaana, valaa häneen uutta voimaa ja omanarvontuntoa.

Tässä me voimme kaikki tehdä paljon, sillä tämä ei ole lopulta kovin vaikeaa.

Puhu hyvää toisista ihmisistä

Haastan sinut tänä vuonna puhumaan hyvää toisista ihmisistä ja välttämään pahan puhumista.

Simppeliä, jopa naivia, saatat ajatella. Mutta onko se sitä?

Täsmäkehut esimieheltä työpaikalla antavat kosolti uutta motivaatiota. Pari ihailevaa sanaa kiitoksen kera puolisolta kantavat ihmeellisesti eteenpäin. Ja kuinka tärkeäksi lapsi kokeekaan itsensä, kun vanhempi antaa tälle vilpittömän kiitoksen hymyssä suin.

Ongelma on, että tällaisia rohkaisevia, toista nostavia sanoja lausutaan liian vähän.

Nämä sanat ovat yksinkertaisia. Silti ne eivät aina irtoa huuliltamme.

Olisiko tänä vuonna toisin?

Ja jottei haaste menisi liian helpoksi, kokeillaan myös seuraavaa: sanotaan ystävällinen sana myös sille tuttavallemme tai työkaverille, jolle mitään kohteliaisuuksia ei ole tavattu jakaa. Yllätetään hänet, ja katsotaan mitä seurauksia iloisella yllätyksellä on.

Erityisiä haasteita kaipaavalle seuraava tehtävä: puhutaan hyvää myös niistä ihmisistä, joista emme pidä.

Tämä ei ole helppoa, mutta voimme harjaannuttaa itseämme siihen. Tämä on kaksivaiheinen prosessi: emme sano kaikkea kielteistä mieleemme pullahtavaa ja löydämme toisesta jotain hyvää. Tämän hyvän sanomme ääneen.

Näe onnistumisen mahdollisuudet

Työuupumus on massiivinen ongelma. Suomalaisten parisuhteet ajautuvat surullisen usein vaikeuksiin. Tunnelma perheissä on joskus kireä.

Voisiko hyvän puhumisemme tuoda näihin muutosta?

Kenties. Emme tiedä, ellemme kokeile.

Siitä olen varma, että hyvän puheen kautta meille avautuu maailmaamme uusia sävyjä: näemme asiat myönteisemmässä valossa.

Kun harjoitamme hyvien sanojen levittämistä, tästä tulee meille tottumus ja lopulta osa tapaamme elää suhteessa muihin ihmisiin.

Hyvien sanojen viljeleminen toisista ei merkitse kritiikittömyyttä. Kielteisten asioiden olemassaoloa ei pidä kieltää. Ei pidä teeskennellä, ettei ongelmia ole, jos ne ovat ilmeisiä.

Kyse on siitä, minkälaista näkökulmaa haluamme painottaa ja millaista todellisuutta haluamme sanoillamme luoda.

Historian suuret vaikuttajat ovat yleensä olleet hämmästyttävän optimistisia. He ovat nähneet mahdollisuuksia sielläkin, missä muut näkevät vain epäonnistumisen.

Tällaiseen ajattelutapaan voimme harjaantua tukemalla sitä sanavalinnoillamme.

Haastan sinut puhumaan tänä vuonna muista ihmisistä hyvää ja vähentämään pahojen puheiden levittämistä.

Haastan sinut rohkaisemaan, tukemaan ja ilahduttamaan läheisiäsi sanoillasi.

Pystyt siihen, se on helppoa.

Haluat sitä, koska päätät toimia näin.

0 thoughts on “Muuta maailmaa puhumalla toisista hyvää”

 1. Kirjoitus on julkaistu aiemmin pienin muutoksin Hämeen Sanomissa (30.12.2012).

 2. Kovin tärkeästä asiasta kirjoitat. Tuota helppoutta mietin. Vain se, joka on itse rakastettu, voi rakastaa muita. Siksi juuri sitä piikkisikaa (en viittaa tällä vain miehiin) pitäisi erityisesti rakastaa. Edes jonkun.

 3. Heini, tartut oikeaan kysymykseen kirjoituksessani. Kirjoitan, että hyvän puhuminen on helppoa, mutta toisaalla sanon, että se ei ole aina helppoa. Esimerkiksi ei ole helppoa puhua hyvää niistä, joista ei niin kovasti pidä.

  Ajatus jota haen takaa on tämä: Elämässämme kohtaamme lukuisia tilanteita, joissa voisimme sanoa helposti jonkun kannustavan, rohkaisevan ja ystävällisen sanan toiselle. Tai voimme puhua toisesta ihmisestä hyvää muille. Silti nämä sanat jäävät helposti lausumatta, vaikka ne olisivat oikeasti arvokkaita ja vaikka niiden sanominen ei vaadi meiltä erityistä uhrautuvaisuutta.

  Tässä mielessä hyvän puhuminen on helppoa, ja silti emme ehkä tee sitä. Tähän haluan rohkaista ja haastaa jokaista.

  Sitten on vaikeampaa hyvän puhumista. Ei ole helppoa puhua hyvää ihmisestä, josta ei pidä. Tai hänelle ei ehkä tule niin helposti sanottua ystävällistä ja kannustavaa sanaa. Se on ymmärrettävää. Silti olisi hienoa jos yrittäisimme. Tai ainakin jättäisimme pahat puheet levittämättä.

  Kyse on jossain määrin hyvän tavan tietoisesta harjoittamisesta niin, että siitä tulee tottumus. Uskon että voimme oikeasti oppia näkemään elämästä ja ihmisistä enemmän hyviä puolia ja myönteisiä mahdollisuuksia. Tämän uskon tekevän hyvää sekä meille itsellemme että ympäristöllemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *