Puhekaraoke – Thank you & fuck you

SAMSUNG CSC

Monesti valitetaan sitä, että suomalainen puhekulttuuri on aneeminen ja kehittymätön. Valituksessa on pointtinsa, mutta onpahan Suomessa kehitetty myös jotain ainutlaatuista ja puhekulttuuria hauskalla tavalla edistävää: puhekaraoke!

Olen postannut puhekaraokesta aiemminkin, mutta en malta olla sanomatta jälleen paria sanaa hauskan Thank you & fuck you -illan jälkeen.

Kansallisteatterin Lavaklubi täyttyi viime perjantaina puheennälkäisestä kansanosasta. Monet olivat tulleet kuuntelemaan puheita, ja jotkut uskaltautuivat myös niitä pitämään.

Uskaltamisen kynnys ei ole (mielestäni) kovinkaan korkea. Karaoke-tyyliin valitun puheen teksti tulee ruudulle, ja järjestelmä opastaa pitämään puheen oikealla nopeudella. Ilmapiiri on rento ja kannustava. ”Mokaaminen” on täysin sallittua.

Puhekaraoken järjestäjät olivat täydentäneet puhevalikoimaa, ja mukaan oli illan teeman mukaisesti tullut lisää thank you- ja fuck you -aiheisia puheita. Jälkimmäiset veivät suosiossa voiton. (esimerkiksi)

Puhekaraoke ei ainoastaan tarjoa mahdollisuutta kokea, millaista on itse pitää kuuluisa puhe yleisön edessä. Eikä se vain tarjoa todella hupaisaa iltaa rennossa porukassa. Puhekaraoke on aidosti sivistävä: osallistujien tietoisuuteen painuu monta merkittävää puhetta.

Puhekaraoke on alkanut taideprojektina ja sellainen sävy sillä on edelleenkin, mutta konsepti on nähdäkseni helposti muotoutuva erilaisiin tarkoituksiin. Hupailu-outous-vakavuus-akselilla puhekaraoke voidaan toteuttaa monella eri tavalla.

Puhekaraoke sopisi hyvin esimerkiksi poliittisten puolueiden juhliin, mutta sitä voisi toteuttaa vaikka kouluissakin.

Kehitysehdotuksiakin – ja kysymyksiä – mieleeni tuli, jälleen kerran:

  • Kun puhekaraoke on tullut illan mittaan tutuksi, vaaditaan kerta kerran jälkeen enemmän panostusta siihen, että puhe tekisi kuulijoihin vaikutuksen. Lopuksi tuntuvat tehoavan lähinnä huutaminen ja erikoislaatuiset tehokeinot. Miten ”turtumisen” voisi estää?
  • Puhekaraoke on nyt pitkälti puheiden lukemista, eikä mahdollisuutta katsekontaktiin kuulijoiden kanssa juuri ole. Olisi todella hienoa, jos kokonaisuuteen saisi viritettyä teleprompterin läpinäkyvine pleksilevyineen!
  • ”Oikeissa” puhetilanteissa olennaisen vaikutuksen kuulijoihin tekee sen vaistoaminen, että puhuja seisoo sanojensa takana. Puhekaraokessa taas puhutaan toisten puheita, eikä samalla tavalla edistetä itselle tärkeää asiaa. Millä tavalla puhekaraokessa voitaisiin ottaa huomioon puhujan ethos?
  • Puhekaraokeen saisi lisää tunnelmaa ja puheisiin erilaisia sävyjä, jos puheen aikana taustalla soisi puheeseen sopiva musiikki. Näinhän on  monesti elokuvienkin puheissa.

Puhekaraoken klubi-illoista saa kätevästi tietoa tykkäämällä Facebook-sivusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *