Älä jähmety suolapatsaaksi vaan ota tila haltuun

Kokeneet esiintyjät kehottavat, että esitystilaa kannattaa tulla katsastamaan hyvissä ajoin ennen oman puheenvuoron alkua. Viisas neuvo! Silloin kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka paljon fyysistä tilaa sinulla on käytettävissä.

Aloittelevat puhujat eivät välttämättä oivalla, että he voivat liikkua ja käyttää esiintymistilaa hyväkseen monin tavoin. Tämä voi osittain johtua siitä, että omaan suoritukseen keskittyminen vie kaiken energian.

Kokemuksen karttuessa yleisön edessä oppii rentoutumaan. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota myös tilan suomiin mahdollisuuksiin.

Suolapatsaaksi jähmettyminen ei nimittäin paranna esitystäsi, päinvastoin. Kannattaa vapautua liikkumaan.

Ensimmäinen vaihe on vapauttaa kädet ja koko keho elämään esityksesi mukana. Tämä ei tarkoita tarkasti etukäteen mietittyjä käsien liikkeitä, jotka tekevät esiintymisestä helposti epäluonnollisen tuntuisen. Sen sijaan se tarkoittaa vapautta ja mahdollisuuksia elää puhetta läpi liikuttamalla käsiä ja koko kehoa.

Toinen vaihe on liikkua esitystilassa.

Katso oheista kuvaa itselleni läheisen Retoriikan kesäkoulun esiintymislavasta. Siinä, kuten useimmilla esiintymislavoilla, tilaa on runsaasti. Tuntuisi hassulta käyttää vain puolen neliömetrin alue.

Näin helposti käy jos turvautuu lukupulpettiin (eli ns. puhujanpönttöön). Mutta silloinkin on mahdollisuus, että ei jämähdä sen taakse koko esityksensä ajaksi vaan poistuu sieltä jossain vaiheessa, vaikka puheenvuoron loppupuolella.

(Retoriikan kesäkoulussa lukupulpetti on läpinäkyvä, niin kuin kuvasta käy ilmi. Se on tietoinen ratkaisu. Tällä tavalla kukaan ei onnistu täysin piiloutumaan sen taakse, vaikka sitä haluaisikin käyttää.)

Miten tilaa sitten kannattaa käyttää hyväksi?

Ensimmäinen sääntö on, että liikkeesi ovat harkittuja. Jotkut puhujat vaeltelevat rauhattomasti edestakaisin. Tämä tekee levottoman vaikutelman.

Tee mieluummin niin, että puhut 5-10 minuuttia yhdessä pisteessä ja sitten vaihdat paikkaa muutamalla askeleella. Sovita tämä liikkuminen hetkiin, kun puheenvuorosi tulee siirtymävaiheeseen.

Liike voi myös liittyä puheesi teemaan. Jos olet kertomassa tarinaa, jossa liikutaan oikealle tai vasemmalle, eteen tai taakse, voit hyvin liikkua myös itse.

Jos puheesi sävy kääntyy jollakin tavalla intiimiksi ja haluat korostaa läheisyyttä ja luottamusta yleisön kanssa, kokeile siirtymistä lavan etureunaan, lähemmäs kuulijoita. Tämä liike voi olla luonteva erityisesti puheen loppupuolella.

Jos puheeseesi liittyy diaesitys, en suosittele jatkuvaa kääntyilyä valkokankaalle päin niin, että käännät selkäsi yleisölle. Kääntyminen voi kuitenkin joskus toimia tehokeinona. Jos esimerkiksi näytät kuvan, joka vaatii erityistä huomiota, voit hetkeksi kääntyä katsomaan sitä. Tämä on yleisölle viesti siitä, että heidänkin on syytä keskittää huomionsa siihen.

Nämä vinkit eivät ole suinkaan tyhjentäviä vaan esitystila, esityksen sisältö, suhde yleisöön, oma persoonasi ja monet muut seikat – lopulta mielikuvituksesi – määrittävät sitä, kuinka voit käyttää tilaa.

Kaksi pääsääntöä kuitenkin on: Määrätietoinen liike tukee esitystä yleensä paremmin kuin epämääräinen fiilispohjainen palloilu. Esityksesi on myös todennäköisesti parempi, jos otat tilan haltuusi kuin silloin jos jähmetyt suolapatsaaksi puheesi ajaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *