Oikea ajoitus – puhetaidon kulmakivi

Mestaripuhujilla ja muilla vaikutusvaltaisilla ihmisillä on salaisuus, jota moni ei tule ajatelleeksi: he osaavat lausua tilanteeseen täydellisesti sopivat sanat juuri oikealla hetkellä. Tämä taito on jokaisen huippupuhujaksi mielivän opittava. Otetaan se haltuun nyt!

Antiikissa tämä – niin kuin aika monet muutkin asiat – tajuttiin hyvin, ja ilmiölle muotoutui kreikankielinen tekninen termi: kairos. 

Kairos tarkoittaa ajan hetkeä. (Sana khronos tarkoittaa myös aikaa, lineaarista aikaa.)

Kyse on lyhykäisyydessään seuraavasta: Taitava puhuja tietää, koska yleisö on altis ja tilanne suotuisin hänen vaikuttamiseen pyrkivälle viestilleen. Hän tarttuu tilaisuuteen ja puhuu hetkellä, jolloin sanojen vaikutus on maksimaalinen.

Kuten huomaamme, kairos liittyy olennaisesti yleisöön (josta pitääkin postata lähiaikoina) ja sopivuuteen eli decorumiin (jonka harkitusta rikkomisesta postasin äskettäin).

Esimerkit selventävät asiaa:

1) Ensimmäinen esimerkki on oikeastaan vertaus.

Antiikin puhetaidon opettajat käyttivät esimerkkinä valjakkokilpailuja. Kokenut ajaja tiesi juuri oikean hetken, jolloin edellä kulkeneet vaunut saattoi ohittaa. Nykyajan vastine voisi olla formula-kuski, joka kyttää toisen auton takana ja rankaisee ajovirheestä välittömästi ohittamalla.

2) Toinen esimerkki on todellista makrotasoa. Entinen taidemaalari A. Hitler näki hetkensä koittaneen Ensimmäisen maailmansodan jälkeisen Saksan taloudellisessa ja nöyryytetyssä alennustilassa. Tilanne oli otollinen kansallissosialistiselle propagandalle.

3) Kolmas esimerkki nousee suoraan arkipäivästä. Silloin kun isä maksaa laskuja tietokoneella, perheen teinin ei kannata mennä pyytämään rahaa uuteen mopoautoon.

Seuraavalla viikolla pidetään koulun päättäjäiset ja mopoautosta haaveilija palkitaan stipendillä. Tällöin kääntyminen ylpeydestä hehkuvan isän puoleen finanssipuolen asioissa saattaa olla yrittämisen arvoista.

Oikea hetki yleisön edessä

Minkälainen voisi olla kairos-hetki, kun puhutaan suurelle yleisölle?

Riippuu päämääristä. Jos aikeissa on pitää muutosta ajava puhe, kunnon kairosta ei synny, mikäli kuulijat ovat tyytyväisiä nykymenoon. Niinpä ensimmäinen tehtävä on horjuttaa yleisön vakaumuksia ja aiheuttaa epävarmuutta.

Kun hämmennys ja asioiden harkitseminen uudelleen valtaa alaa, on sinun hetkesi iskeä. Kairos on koittanut! Nyt voit vaikuttaa sanoillasi.

Kuulijoiden ajattelu saattaa horjua esimerkiksi uusien tieteellisten tutkimustulosten vuoksi tai – mikä retorisesti vielä tehokkaampaa – omaelämäkerrallisten tunteisiin vetoavien kertomusten myötä.

Kokouksen kairos

Yleisöpuhetta tyypillisempi tilanne tarttua oikeaan tilanteeseen on kokous. Siellä keskustelu saattaa velloa sinne tänne. Aiheet kiihdyttävät osallistujia, ja he ovat kiinnostuneita vain omasta äänestään. Niin kauan kuin tämä on tilanne, et saavuttane sanottua menestystä aloitteillasi.

Jossain vaiheessa sinulle tärkeät teemat saattavat kuitenkin nousta esille. Ehkä joku näkemystäsi sivuava puheenvuorokin pidetään. Tilanne on muutenkin rauhoittunut. Nyt isket kiinni ja esität asiasi ja huippuvakuuttavat perustelusi.

Jos hetki on otollinen, sinua kuunnellaan ja puheenvuoroosi suhtaudutaan vakavasti. Ehkä saat jopa näkemyksesi läpi.

Tämä on kelpo kairoksen tajua.

Lopuksi vielä yksi ohje – kun pyrit muuttamaan asioita, pysyttele futuurissa. Maalaa houkutteleva tulevaisuuden näkymä, keskustele vaihtoehdoista, ohjaa kuulijat oikealle tielle.

Kun teet tämän oikealla hetkellä, kairos-hetkellä, toimit muutoksen moottorina.

One thought on “Oikea ajoitus – puhetaidon kulmakivi”

  1. Tämä postaus on vastaus kahvakuula-asiantuntija Marko Suomen blogissaan esittämään haasteeseen bloggaaville asiantuntijoille:

    ”Ota joku omassa asiantuntijakentässäsi keskeinen käsite, haaste tai asia, ja tee siitä helposti ymmärrettävä kuva tai teksti ja julkaise se netissä avoimesti ja ilmaiseksi.”

    http://marksgs.wordpress.com/2012/12/13/haaste-teille-asiantuntijoille/

    Kuten lukijalle on käynyt varmasti selväksi, tässä postauksessa käsitellään retoriikassa keskeistä kairoksen käsitettä käytännön sovelluksen näkökulmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *