Ikimuistoinen puhe vanhoja sanoja kierrättämällä

Yleisö määrää paljon siitä, minkälaiseksi puheesi muodostuu. Samaa puhetta ei yleensä voi käyttää sellaisenaan eri yleisöille, vaan puhe tulee laatia kunkin yleisön tarpeita ajatellen.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettetkö voisi käyttää joitain osia puheestasi monta eri kertaa. Itse asiassa samojen sanojen käyttäminen useamman kerran on jopa suositeltavaa. Tällä tavoin opit usein käyttämäsi kohdan puheesta erinomaisesti ja lisäksi voit ajan myötä hioa siitä erityisen vaikuttavan.

Päinvastainen toiminta voisi olla jopa typerää. Jos olet löytänyt osuvat ja innostavat sanat kuvaamaan esimerkiksi henkilökohtaista näkyäsi, olisi epäviisasta käyttää niitä vain kerran ja heittää sitten pois.

Politiikassa, erityisesti vaalikampanjoissa, samojen sanojen käyttäminen on sääntö. Kampanjan loppupuolella ehdokkaat osaavat puheensa jo erinomaisesti, eivätkä ole tarvinneet muistiinpanoja enää pitkiin aikoihin.
Viime vuosisadan suurimpana puheena yleisesti pidetty Martin Luther King Jr:n ”Minulla on unelma” sisälsi materiaalia, jota King oli käyttänyt aiemmin useissa puheissaan.

Itse asiassa puheen lopusta koko kuuluisa jakso, jossa hän kuvailee unelmansa, on moneen kertaan puhuttua. Tähän liittyy opettavainen kertomus.

Kingin avustajakaarti oli lopen kyllästynyt tähän unelma-jaksoon. He pitivät sitä kuluneena ja banaalina – hehän olivat kuulleet saman kohdan monta kertaa aiemmin.

Kingin suurta Washingtonin puhetta varten he kirjoittivatkin koko puheen lopun uusiksi ja toimittivat tekstin paperilla kansalaisoikeustaistelijalle vasta hieman ennen puheen alkua.

Kun King oli päässyt puheessaan siihen kohtaan, josta puheen uusi lopetus alkoi, hän pysähtyi hetkeksi. Kingin takaa laulaja Mahalia Jackson huudahti hänelle: ”Kerro heille unelmasta!” ja King aloitti vanhan tutun ”Minulla on unelma” -lopetuksensa.

martin-luther-king2

Kingin avustajat ovat kertoneet, että he manasivat kuultuaan samojen kuluneiden sanojen täyttävän ilman. Kauhea vaiva uuden lopetuksen kirjoittamisesta oli mennyt hukkaan! Mutta juuri tästä jaksosta tuli ikimuistoinen.

Kingin puheen lopetus oli huimaavan väkevä varmasti ennen muuta siksi, että hän osasi sen sisällön niin hyvin. Hän ei ollut muistiinpanojensa vanki vaan kaikki sanat näyttivät kumpuavan suoraan hänen sydämestään.

Kingin aitous ja vilpitön into välittyivät; unelmasta tuli kymmenien tuhansien kuulijoiden unelma.

Kingin avustajien olisi pitänyt ymmärtää, ettei puhe ollut kulunut kymmenille tuhansille kuulijoille, joista monikaan ei tuntenut aiempien puheiden sisältöä. Vaikka avustajat olivat kuulleet samat sanat monta kertaa, ne kaikuivat tuoreina lukuisille korville.

Älä siis jätä parhaita palojasi hyödyntämättä. Voit käyttää samoja puheen osia monta kertaa, mutta pyri myös samalla aina parantamaan niitä.

Melkein aina, pienillä muutoksilla, saat ilmaisustasi vieläkin iskevämmän, puhuttelevamman ja vaikuttavamman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *