Loista puhujana – kirja puhetyöläiselle

Keväällä ilmestyi oman Vaikuttavan puhumisen taito -kirjani lisäksi toinenkin puhetaidon kirja: vuorovaikutuskouluttaja Oili Valkilan kirjoittama Loista puhujana (Yritys-kirjat).loista-puhujana

Loista puhujana koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa, reilut 90 sivua, sisältää ohjeita ja vinkkejä puhujalle. Painotus on siinä, kuinka esiintymistilanteisiin kannattaa valmistautua.

Lukija löytää paljon samaa asiaa kuin Vaikuttavan puhumisen taito -kirjasta; itse asiassa on lähes huvittavaa, kuinka samantapaisia suosituksia minä ja Oili kirjoissamme annamme, toisistamme riippumatta. Kouluttajina vieläpä ponnistamme erilaisista taustoista ja lähtökohdista.

Itselleni hyödyllisimpiä ovat äänenhuoltoon liittyvät sivut – aihe, jota en omassa kirjassani käsittele lainkaan. Lisäksi esiintymisjännityksestä Oili kirjoittaa enemmän kuin yhden hyvän ohjeen.

Oilin mielestä ”puhe-esitystä ei milloinkaan saa opetella ulkoa”. Itse ajattelen, että myös ulkoa opettelua voi kokeilla: teatterissakin näyttelijät osaavat vuorosanansa ulkoa sanatarkasti.

Kirjan jälkimmäisessä, hieman ensimmäistä laajemmassa osassa, haastatellaan tunnettuja suomalaisia puhujia. Ääneen pääsevät mm. Mato Valtonen, Riitta Saarikangas ja Mikael Jungner. Ammattipuhujien kokemuksista voi lukija oppia yhtä ja toista hyödyllistä, joka auttaa kasvamaan puhujana.

Voin suositella Loista puhujana -kirjaa sekä aloitteleville että myös edistyneemmille puhujille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *