Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kolmas uudenvuodenpuhe oli hänen presidenttikautensa paras.
Niinistön puheesta voi nostaa esille useita piirteitä, jotka nostivat sen tasoa. Tässä ovat omasta mielestäni keskeiset onnistumiset:
Dramaattinen aloitus
Kerrankin presidentin puheessa on aloitus, joka pysähdyttää kuuntelemaan ja virittää kuulijat tarkkaavaisiksi:
”Kulunut vuosi on jättänyt meille paljon hyviä muistoja, mutta myös sellaisia, joita edes aika ei välttämättä kultaa.”
Tässä muotoillaan osuvasti se, että olemme kansakuntana vakavien kysymysten äärellä; vuonna 2014 on tapahtunut käänteentekeviä asioita.
Omintakeiset kielikuvat
Niinistön tavaramerkiksi ovat jo kauan sitten nousseet omintakeiset ajatelmat ja kielikuvat. Hän käyttää niitä vuosi vuodelta rohkeammin, mikä on kuulijan kannalta hyvä asia. Omintakeiset sanonnat jäävät helposti mieleen, ja niiden myötä kuulija muistaa puheen keskeiset teemat.
Hyvä puoli on myös se, että omilla puheenparsillaan puhuja tekee puheesta selvästi itsensä näköisen, ja siten ne osoittavan puhujan itsenäisyyden. Tämä on presidentti Niinistön puhe, eikä mikään kanslian virkamieskunnan tuote.
Tässä valikoima vuoden 2015 puheen lohkaisuja:
”meitä kylmäsi kun luimme ilmastonmuutoksesta aiheutuvan lämpenemisen tuntuvan erityisesti juuri täältä Suomessa”
”jos valta onkin joskus kasvanut kiväärin piipusta, niin enää sieltä kasvaa vain kaaos”
”jäisi vain rakennuskompleksi vailla kivijalkaa”
”yhteinen hyvä on tärkein luonnonvaramme”
”muistelee mukavat, mutta tietää ikävät”
Myös joitakin retorisia kuvioita oli käytetty onnistuneesti. Esimerkiksi yhdessä kappaleessa on hieno aloitus ja samaan rakenteeseen päättyvä lopetus: ”Venäjä on ja pysyy….Suomi on ja pysyy”.
Kolmen kohdan rakenne
Presidentille tulee antaa kiitosta selkeästä kolmen pääasian rakenteesta. Presidentin puheen seuraaminen oli tänä vuonna erityisen helppoa.
Suoraa puhetta
Presidentti sanoi erityisen selvästi, että Venäjän Krimin valloitus oli laiton ja että Suomi on sen tuominnut. Lisäksi hän sanoi, että Venäjäkin tietää, että Suomi on osa länttä. Presidentti siten tekee selväksi, että Suomi pysyy osana EU:n Venäjä-linjauksia.
Turvallisuuspoliittisen kysymykset herättävät kansalaisissa levottomuutta, joten on tärkeää, että presidentti antaa selvän viestin, että meillä on tilannekuva hallussa. Presidentin puheesta heijastuu, ettei Suomi toimi epäselvän reaktiivisesti vaan toiminnan päälinjat on valittu johdonmukaisesti.
Konkreettista puhetta
Puheessa oli selvä toimintaohje:
”Jos aidosti halutaan vaikuttaa, nyt pitää esittää, että tästä meille tärkeästä edusta me luovumme, mistä Te?”
Tällainen ohjeistaminen ei ole aivan tavanomaista, ja puheesta se tekee kiinnostavan. Toimintaohjeeseen on hyvä tarttua, ja siitä voidaan käydä keskustelua, väittelyäkin. Ainakin se muistetaan. Ja lisäksihän presidentti vielä sanoi, että nyt on puheiden aika on ohi ja on aika siirtyä toimintaan.
Hannes Hynönen
Niinistö ei nostanut esille Hannes Hynöstä tämän itsensä tähden, vaan hän välitti Hynösen kautta tärkeän viestin. Taannoinen avioliittokeskustelu aiheutti yhteiskunnallista eripuraa. Presidentti halusi tarttua siihen, mutta toisaalta ei vatvoa asiaa.
Hynösen kautta hän pyrki sanomaan, että tarpeettomat kiistat olisi nyt aika jättää sivuun.
”Ei sitä nyt olla toinen toistaan kummempia, mutta yhdessä vahva voima.”
Listalla on tärkeitä asioita ratkaistavaksi, ja niiden ratkaiseminen voi onnistua, mutta se vaatii yhteistä tahtoa.
* * *
Ilta-Sanomat haastatteli minua presidentin uudenvuodenpuheesta. Kommentoin puhetta varsin samansuuntaisesti kuin tässä postauksessani. Lue juttu tästä.
Presidentin puheesta löytyy tallenne Yle Areenasta. Puheen tekstiin voi tutustua Tasavallan presidentin kotisivuilla.
Olen kirjoittanut arviot myös kahdesta aiemmasta presidentti Niinistön uudenvuodenpuheesta. Pääset lukemaan ne seuraavien linkkien kautta: 2014 ja 2013.
One thought on “Olemme vakavien asioiden äärellä – Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe 2015”