Potkut kierrellen kaarrellen

Tuore uutinen kertoo, että Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg jättää tehtävänsä, johon hänet oli palkattu viisivuotiskaudeksi. Rosenberg muuttaa takaisin Ruotsiin.

Ruotsista Suomeen kaksi ja puoli vuotta sitten muuttanut Rosenberg on ollut viranhoitonsa aikana kohtalaisen näkyvä ja myös kiistanalainen hahmo. Hänen voimakkaat näkemyksensä ja tapansa esittää ajatuksiaan joissakin julkisissa keskusteluissa ovat herättäneet keskustelua, varmasti myös puolesta mutta kenties enemmän vastaan.

Taannoin huomiota herätti Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiprofessuurin täyttö, jossa rehtori nimitti virkaan hakijan, jolla ei ollut muodollista pätevyyttä. Viranhaussa jätettiin toiseksi pätevä hakija, jonka valitsemista suositteli useampi asiantuntijataho.

Nyt kun Rosenberg vetäytyy tehtävästään, moni kyseli, onko hän saanut potkut. ”Ei ole”, väittää Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja Karri Kaitue YLE:n haastattelussa.

Haastattelu kannattaa lukea tarkasti. Se nimittäin jättää lukijalle epämääräisen ja epäileväisen olon. Monet Kaitueen vastaukset näyttävät vihjaavan siihen suuntaan, että tosiasiallisesti kyse on potkuista, vaikka niiden kirjaimellinen viesti onkin tämän seikan kieltävä.

Haastattelu on kiinnostava esimerkki puheesta, jossa yritetään kieltää asia, joka kuitenkin tulee haastateltavan vastauksista epäsuorasti esille.

Taideyliopiston hallituksen puheenjohtajan Karri Kaitueen mukaan työsopimuksen purkaminen tapahtui täydessä yhteisymmärryksessä.

– Olemme käyneet Tiina Rosenbergin ja hallituksen kanssa keskusteluja kevään aikana, millä tavalla haluamme yliopistoa kehittää tästä eteenpäin. Olemme tulleet siihen lopputulokseen, että tässä vaiheessa on kenties parempi katsoa hieman toisenlaista johtajaprofiilia.

Suomeksi: Rehtori Rosenbergin ”johtajaprofiili” ei kelpaa tuleviin haasteisiin, joten hänen tilalleen on syytä löytää uusi henkilö. Vaikuttaa kovasti potkuilta.

Rosenbergin johtamistavassa ei Kaitueen mielestä ollut mitään vikaa.

– Johtamisessa on normaalia, että kullakin ajalla on omat vaatimuksensa. Tiina Rosenberg on ollut jo kaksi ja puoli vuotta rehtorina ja hän on tehnyt aivan erinomaista työtä Taideyliopiston synnyttämisen yhteydessä.

”Jo kaksi ja puoli vuotta rehtorina”? Aivan kuin Kaitue yrittäisi luoda mielikuvaa, että Rosenberg on ollut tehtävissään jo niin merkittävän pitkän aikaa, että hänen on aivan luonnollista tehdä tilaa seuraajalle.

Mutta ei kaksi ja puoli vuotta viranhoitoa ole mikään pitkä aika. Rosenberg ehti hoitamaan viisivuotisesta kaudestaan puolet. Miksi hänestä ja hänen johtajaprofiilistaan halutaan eroon näin pian?

– Meillä on strategiaprosessi meneillään, jonka myötä haluamme varmistaa, että taideyliopisto saavuttaa ne tavoitteet, jotka sille on asetettu. Olemma tulleet siihen lopputulokseen Tiina Rosenbergin kanssa yhdessä, että voimme löytää vielä sopivamman ja paremman johtajan kuin Tiina eittämättä oli.

Tämähän on kiertelyn multihuipentuma! Yliopiston toiminnalle on asetettu tavoitteita, joiden saavuttaminen Rosenbergin johdolla ei ole varmaa. Tarvitaan sopivampi ja parempi johtaja. Siksi Rosenberg lähtee.

Tätä kaiketi kutsutaan yleisessä kielenkäytössä potkuiksi. Mutta Kaitue pinnistelee, jotta saisi luotua tilanteesta mitä harmonisimman vaikutelman.

Kaitueen mukaan Rosenberg ei kuitenkaan saanut potkuja.

– Siitä tässä ei ole kyse. Hän ei ole irtisanoutunut, eikä häntä ole irtisanottu. Me olemme yhdessä tehneet tämän ratkaisun keskustelujen jälkeen. Tässä ei ole mitään draamaa.

Keskustelun jälkeen on siis päädytty sopimukseen, että Rosenberg jättää tehtävänsä. Niin kuin haastattelusta käy ilmi, aloitteellinen tässä keskustelussa on ollut työnantajaosapuoli.  Jos työntekijästä halutaan päästä eroon, sopiminen on toki tyylikkäämpää kuin irtisanominen. Niinpä näissäkin keskusteluissa Rosenbergille on arvatenkin tehty ehdotus, josta ei kannata kieltäytyä.

Epäilevät lukijat kenties vakuuttuisivat paremmin, jos kohun kohde itse lausuisi samansisältöisiä kommentteja kuin Kaitue. Mutta:

Tiina Rosenberg ei halunnut maanantaina kommentoida asiaa.

Kuin pisteenä i:n päällä on tämä haastattelun viimeinen virke. Miksi Rosenberg ei halua kommentoida, jos kaikki on hyvin ja jokainen osapuoli on tyytyväinen?

Jos Kaitueen haastattelu riisutaan kaikesta kiertelystä ja sopuilusta, näyttää siltä, että rehtori Rosenbergiin ei kohdistu riittävää luottamusta ja hän saa siksi potkut. Se että asiasta on kyetty sopimaan sisäsiististi on lähinnä tekninen detalji.

On mahdollista, että jostakin syystä Kaitue tietoisesti haluaa kertoa rivien välissä, että potkuissahan tässä on kyse. Jostain syystä hän ei halua tai voi sanoa asiaa suoraan.

Vaikuttaa kuitenkin todennäköisemmältä, että Kaitue ei millään halua myöntää potkuja tapahtuneen, koska hän haluaa riisua tilanteen kaikesta draamasta. Kun toimittaja on pistänyt juttuunsa kaikki Kaitueen vastaukset peräkkäin ja huipennukseksi vielä Rosenbergin hiljaisuuden, Kaitueen vakuuttelut eivät vaikuta uskottavilta.

Haastattelu kannattaa lukea siitäkin syystä, että se on malliesimerkki siitä, miltä näyttää, kun haastateltava kiertelee ja kaartelee. Poliitikot huomio, teille tästä lienee kaikkein eniten hyötyä.

One thought on “Potkut kierrellen kaarrellen”

  1. Ihan hyvä että sai kenkää, olipa syy sitten mikä tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *